topimg1.jpg

Uskrevne regler i bordtennis

Her er et forsøg på at skrive om uskrevne regler i bordtennis. Det er blot, som jeg ser dem - og jeg har sikkert ikke fået det hele med.

Vi behandler altid vores modstander med respekt - og vi spiller fair.

Lige inden første point bliver spillet i kampen - siger serveren ofte “God kamp” til modstanderen.  

Når kampen er slut - så går vi straks hen til modstanderen - og giver hånd... og siger “Tak for kampen” - eller lignende.

Mens vi spiller kamp/point - så taler vi ikke/siger noget højt - mens vi spiller boldene.
Hvis vi mellem boldene siger noget højt - så skal det ske i respekt for modstanderen. Vi siger ikke noget dårligt om modstanderen - eller modstanderens spil/bat - eller lignede.
Generelt er det en god ide - at du koncenterer dig om dit eget spil og modstanderens spil - for at du kan spille bedst muligt. Så du har tid til at lægge mærke til, hvad der sker i kampen... for eksempel: hvordan vinder din modstander point? Hvilken serv skal du vælge - når du skal serve?

Når du slår til bolden - og hvis bolden rammer nettet og falder ned på modstanderens banehalvdel - og giver dig et point - fordi modstanderen ikke kan nå at ramme bolden. Eller fordi bolden får en anden bane efter net-kontakt, så modstanderen ikke kan spille bolden tilbage på din banehalvdel - så siger vi "Undskyld" til modstanderen - når pointet er afgjort. Fordi vi vandt pointet på en heldig måde.

Det samme gælder - når du slår til bolden - og hvis bolden rammer kanten af modstanderens banehalvdel - og det giver dig et point - fordi modstanderen ikke kan nå at ramme bolden. Eller fordi bolden får en anden bane, så modstanderen ikke kan spille bolden tilbage på din banehalvdel - så siger vi også "Undskyld" til modstanderen - når pointet er afgjort. Fordi vi vandt pointet på en heldig måde.

Når man vinder point på ovennævnte måder - så vil en erfaren bordtennis-tilskuer, typisk heller ikke klappe af dette - da pointet blev vundet på en heldig måde.

Inden du server - så skal du se/tjekke - om din modstander er klar til at modtage bolden. Det vil sige, at du kigger op - og tjekker om din modstander har stillet sig i hans/hendes udgangsstilling. Hvis han/hun er klar til at servemodtage - så server du.

Vi trækker ikke tiden ud (eller spiller for hurtigt) - hverken mellem server - mellem sæt - eller hvis vi skal hente bolden.

"Man giver ikke æg" - hvis du er ved at vinde et sæt 11-0 - så vil mange bordtennisspillere give et point til modstanderen... og ikke på en overlegen en måde.

Er der ikke en dommer, når du spiller kamp - så er det en god ide, at du siger stillingen højt så modstanderen også kan høre det... så I er enige om stillingen. Der er forskellige måder at gøre dette på... for eksempel du siger stillingen, når du server - og modstanderen siger stillingen, når han/hun server. En anden måde er, at den der starter med at modtage bolden - siger stillingen i hele første sæt - og så siger modstanderen stillingen i hele næste sæt - osv.

Når du siger stillingen højt - så siger du dine point først - og derefter din modstanders point. Hvis du for eksempel fører - to nul, så siger du "2-0". Er du bagud - to nul, så siger du "0-2". 

Uanset om din modstander er bedre end dig - eller du er meget bedre end din modstander. Så synes jeg, at du skal spille for at vinde hver bold.
Hvis din modstander fører stort i et sæt - så skal du stadigvæk kæmpe om hver bold... og ikke give op. Måske finder du en svaghed eller lignende i din modstanders spil, eller du opdager en ny type serv, som din modstander har svært ved at tage - og som du så kan bruge i næste sæt.
Det er heller ikke meget ved at spille mod en modstander, der har givet op - og for eksempel bare skyder de sidste bolde i nettet - eller for langt. Hvis du er bedre end din modstander - så skal du ikke "lege" med ham/hende. Du skal have respekt for ham/hende - og spille dit gode spil - og afgøre boldene når du kan.

En anden “mystisk” ting - der dog ikke er en uskreven regel - der kan ske i en bordtenniskamp (hvis spillerne er øvede) - er at serveren stamper, idet han/hun server. Det gør spilleren for at skjule den lyd der opstår, når battet rammer bold. Erfarne spillere kan nemlig hører på lyden - om bolden bliver slået fladt med battet (en bold uden skru), eller bolden bliver snittet med en hvislende lyd (så er der meget skru i bolden). Spilleren bruger flere sanser for at afgøre - hvilken serveretur han/hun skal vælge. Spilleren bruger også synet ved boldkontakt, fx når serveren rammer bolden med battet... og vi ser efter boldens svæv - og opspring fra bordet... for at afgøre hvilken retur han/hun skal vælge.


Kontakt

  • Skårup Idrætsforening
  • Åbyvejen 43
  • 5881 Skårup

Kort og rutevejledning


Se video