topimg1.jpg

Uskrevne regler i bordtennis

Her er et lille forsøg på at skrive om uskrevne regler i bordtennis. Det er blot, som jeg ser dem - og jeg har ikke fået alt med.

Vi behandler altid vores modstander med respekt - og vi spiller fair.

Lige inden første point bliver spillet i kampen - siger serveren ofte “God kamp” til modstanderen.  Når kampen er slut - så går vi med det samme hen til modstanderen - og giver hånd... og siger “Tak for kampen” - eller lignende.

Mens vi spiller kamp/point - så taler vi ikke/siger noget højt - mens vi spiller boldene. Hvis vi mellem boldene siger noget højt - så skal det ske i respekt for modstanderen. Vi siger ikke noget dårligt om modstanderen - eller modstanderens spil/bat - eller lignede. Generelt er det en god ide - at du koncenterer dig om dit eget spil og modstanderens spil - for at du kan spille bedst muligt. Så du har tid til at lægge mærke til, hvad der sker i kampen... fx hvordan vinder din modstander point? Hvilken serv du skal vælge - når du skal serve. 

Når du slår til bolden - og bolden rammer nettet og falder ned på modstanderens banehalvdel - og giver dig et point - fordi modstanderen ikke kan nå at ramme bolden. Eller fordi bolden får en anden bane efter net-kontakt, så modstanderen ikke kan spille bolden tilbage på din banehalvdel - så siger vi "Undskyld" til modstanderen - når pointet er afgjort.

Det samme gælder - når du slår til bolden - og bolden rammer kanten af modstanderens banehalvdel - og det giver dig et point - fordi modstanderen ikke kan nå at ramme bolden. Eller fordi bolden får en anden bane, så modstanderen ikke kan spille bolden tilbage på din banehalvdel - så siger vi også "Undskyld" til modstanderen - når pointet er afgjort.

Når man vinder point på ovennævnte måder - så vil en erfaren bordtennis-tilskuer, typisk heller ikke klappe af dette - da pointet blev vundet på en "heldig" måde.

Inden du server - så orienterer du dig - om din modstander er klar til at modtage bolden. Det vil sige, at du kigger op - og tjekker om din modstander har stillet sig i hans/hendes udgangsstilling. Hvis han/hun er klar til at servemodtage - så server du.

"Man giver ikke æg" - hvis du er ved at vinde et sæt 11-0 - så vil mange bordtennisspillere give et point til modstanderen... og gerne på en måde, så modstanderen ikke opdager det. Det skal ikke gøres på en overlegen måde.

Er der ikke en dommer, når du spiller kamp - så er det en god ide, at du siger stillingen højt så modstanderen også kan høre det... så I er enige om stillingen. Der er forskellige måder at gøre dette på... fx du siger stillingen, når du server - og modstanderen siger stillingen, når han/hun server. En anden måde er, at den der starter med at modtage bolden - siger stillingen i hele første sæt - og så siger modstanderen stillingen i hele næste sæt - osv.

Når du siger stillingen højt - så siger du dine point først - og derefter din modstanders point. Hvis du fx fører - to nul, så siger du "2-0". Er du bagud - to nul, så siger du "0-2". 

Uanset om din modstander er bedre end dig - eller du er meget bedre end din modstander. Så synes jeg, at du skal spille for at vinde hver bold.
Hvis din modstander fører stort i et sæt - så skal du stadigvæk kæmpe om hver bold... og ikke give op. Måske finder du en svaghed eller lignende i din modstanders spil, eller du opdager en ny type serv, som din modstander har svært ved at tage - og som du så kan bruge i næste sæt. Det er heller ikke meget ved at spille mod en modstander, der har givet op - og fx bare skyder de sidste bolde i nettet - eller for langt. Hvis du er bedre end din modstander - så skal du ikke "lege" med ham/hende. Du skal have respekt for ham/hende - og spille dit gode spil - og afgøre boldene når du kan.

En anden “mystisk” ting - der dog ikke er en uskreven regel - der kan ske i en bordtenniskamp (hvis spillerne er øvede) - er at serveren stamper, idet han/hun server. Det gør spilleren for at skjule den lyd der opstår, når battet rammer bold. Erfarne spillere kan nemlig hører på lyden - om bolden bliver slået fladt med battet (en bold uden skru), eller bolden bliver snittet med en hvislende lyd (så er der meget skru i bolden). Spilleren bruger flere sanser for at afgøre - hvilken serveretur han/hun skal vælge. Spilleren bruger også synet ved boldkontakt, fx når serveren rammer bolden med battet... og vi ser efter boldens svæv - og opspring fra bordet... for at afgøre hvilken retur han/hun skal vælge.


Kontakt

  • Skårup Idrætsforening
  • Åbyvejen 43
  • 5881 Skårup

Kort og rutevejledning


Se video